Tyske partier for dummies

Du ville herrens gerne vide, hvem du ville stemme på, hvis du var tysker, men har ingen idé om, hvad de forskellige partier egentlig står for? Fortvivl ej. Tyskerbloggen er på pletten og giver dig et lynoverblik over de partier, som tyskerne stemmer på den 22. september.

Tyske partier

CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands)

Formand: Angela Merkel.

Politisk  ideologi: CDU er Tysklands konservative, kristendemokratiske parti.

Dansk pendant: Det Konservative Folkeparti.

Fun fact: Helmut Kohl, manden der ”samlede” Tyskland efter murens fald, var CDU’er. Han var Bundeskanzler i 16 år – det er den længste periode, nogen Bundeskanzler nogensinde har regeret. Derfor kaldes Kohl stadig i dag for ewiger Kanzler.

CSU (Christlich-Soziale Union in Bayern)

Formand: Horst Seehofer.

CSU er mere eller mindre blot den bayerske pendant til CDU. Derfor ses de to partier som oftest også samlet: CDU/CSU. De danner tit fraktion i Bundestag.

SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands)

Formand: Sigmar Gabriel (Men det er Peer Steinbrück, der stiller op til posten som Bundeskanzler).

Politisk ideologi: SPD er Tysklands socialdemokratiske parti.

Dansk pendant: Socialdemokraterne.

Fun fact: Da Gerhard Schröder var Bundeskanzler, var der en komiker, der tjente en bunke penge på at imitere ham. Blandt andet blev sangen Der Steuersong (Lass’ Kanzlern) – en parodi på hittet The Ketchup Song (Asereje) – et gigantisk hit i Tyskland i 2002. Ja, jeg havde den da også på MAXI-cd.

FDP (Freie Demokratische Partei)

Formand: Philipp Rösler.

Politisk ideologi: FDP er Tysklands liberale parti.

Dansk pendant: Venstre, Liberal Alliance.

Fun fact: Guido Westerwelle er Tysklands Villy Søvndal – ikke kun i kraft af sit embede. I sine år som tysk udenrigsminister har han selvfølgelig gentagne gange måttet udtale sig på engelsk. Med svingende succes.

Bündnis 90/Die Grünen (Grüne)

Formand: Claudia Roth og Cem Özdemir.

Politisk ideologi: Bündnis 90/Die Grünen (tit bare kaldet Grüne) er Tysklands grønne parti.

Dansk pendant: De Grønne.

Fun fact: I 2011 blev der lavet en 140 minutter lang film om Joschka Fischer – forhenværende udenrigsminister og medlem af Grüne. Den blev høvlet ned af alle anmeldere.

Die Linke

Formand: Katja Kipping og Bernd Riexinger.

Politisk ideologi: Die Linke er Tysklands socialistiske parti.

Dansk pendant: Enhedslisten, SF.

Fun fact: Die Linke blev først grundlagt i 2007. Det er mere eller mindre en direkte efterkommer til DDR’s statslige parti SED – Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (blev til PDS i 1990 og så til Die Linke i 2007).

Småpartier

Der findes også PIRATEN, et nystiftet parti, der mest af alt bare er imod alt, der eksisterer i politik lige nu. Også NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) bør nævnes, der er voldsomt nationalistisk og højreorienteret. Der er snak om at forbyde NPD, som jeg også skrev om i et indlæg for lidt tid siden. Læs det her.

Reklamer
5 comments
 1. Ingwer said:

  Hej. Jeg skriver også lige min kommentar her. Fin idé, men jeg synes du tegner et helt forkert billede af Piraten, der fremstår som et højreorienteret parti i din oversigt. Meget kan man sige om partiet, men højreorienteret er det vel næppe. Vh Ingwer

  • Jytte said:

   Hej Ingwer. Tak for din kommentar. Jeg tror, du har læst lidt hurtigt henover indlægget – for jeg skriver ingen steder, at Piraten er et højreorienteret parti. For det er jeg godt klar over, at de ikke er 🙂 Vh. Jytte

 2. Ulla said:

  Det her er vist en anelse useriøst, bortset fra de hårde fakts (som “konservativ”, “liberal” osv.)
  Latterliggørelse erstatter ikke politisk analyse og debat.
  Synd, at nogle danskere ikke kan nærme sig Tyskland på anden vis end som om alle tyskere var cirkusclowne.
  Vi har jo slet ikke humor og vil gerne tage folk alvorlig.

  • Jytte said:

   Hej Ulla

   Tak for din kommentar. Formålet med dette indlæg er hverken at erstatte politisk analyse og debat eller at latterliggøre noget som helst. Jeg forsøger ikke at være hverken uddybende eller debatterende. Mit formål med indlægget er blot at give et hurtigt overblik over tyske partier til dem, der ikke ved så meget om tysk politik.

   Jeg er ked af, at du så opfatter det som, at jeg gør tyskere til cirkusklovne.

   Jeg forsøger netop at lade min kærlighed til mit hjemland skinne igennem i alle de indlæg, jeg laver her på bloggen. At du opfatter det som latterliggørelse, forstår jeg ikke – men du er velkommen til at have dine holdninger. Til gengæld forbeholder jeg mig retten til at have mine 🙂

   Ha’ en god dag!

   Mange hilsener Jytte

 3. Ingwer said:

  I rest my case – det var mig der var lidt for hurtig og derfor så jeg ikke, at du mente at NPD var mere højreorienteret end DF og ikke end Piraten 🙂 Til gengæld er det måske heller ikke helt rammende at beskrive Piraten ved “at de er imod alt”, man kunne måske pege på borgerrettigheder i en digital tidsalder eller lignende som en mærkesag? Bare en tanke 🙂 Vh Ingwer

Smid en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s