Et lille mirakel

Så kom en længe ventet weekend for mange i det nordligste Tyskland: For 89. gang afholdes de danske årsmøder i Sydslesvig. Og sikke et fantastisk vejr de har fået med sig i år! Selv sidder jeg i flytterod i København og kan derfor desværre ikke være med til festlighederne – men jeg sender derfor stadig en masse tanker hjemad mod grænselandet. Og et lille blogindlæg.

De danske årsmøder i Sydslesvig 2013Og hvad er de danske årsmøder? Det er en hel weekend, hvor mange tusinde såkaldte dansksindede syd for grænsen fejrer deres danskhed. I år gennemføres 43 egentlige årsmøder plus en hel række ledsagende arrangementer, koncerter, udstillinger, osv. Hele lortet kulminerer så søndag i tre store friluftsmøder i Flensborg, Slesvig og Tønning. Dagen med, at mindretalsdanskerne i parader går gennem de respektive byer, mens majoritetstyskerne står i vejkanten og på altanerne og klapper og jubler, og den fortsætter så på store pladser med diverse opvisninger, taler, boder, etc ud mod aftentimerne.

Jeg har altid elsket at være med til årsmøderne.

Ville den slags arrangementer foregå i Danmark, ville folk nok uden at blinke antage, at det var Dansk Folkeparti, der var på færde. Men det bliver lige netop fantastisk og helt rigtigt af, at det foregår uden for Danmarks grænser. En hel weekend får minoriteten i området lov til at rende rundt med enorme Dannebrog og være stolte af deres danske ophav. Det er i sig selv fantastisk. Jeg har engang hørt, at forholdet mellem mindretal og flertal i Sydslesvig netop er et af de allermest velfungerende i hele verden.

Man bliver lidt blød om hjertet, når man oplever den slags. Og når man tænker over, hvad det symboliserer. Accept. Samliv. Respekt. Forståelse. Medmenneskelighed. Kærlighed velsagtens.

Reklamer

Smid en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s