Højreradikalt band fratages Echo-nominering

Frei.WildDet omstridte rockband Frei.Wild har netop fået frataget sin nominering til Echo-prisen – Tysklands fornemste musikpris. Grunden: flere bands, heriblandt store navne som die Ärzte, havde protesteret på det kraftigste. Kraftklub og det berlinske elektro-popnavn Mia havde annonceret, at de boykottede prisuddelingen. Efter lang tids frem og tilbage har arrangørerne nu annonceret, at nomineringen trækkes tilbage.

De havde ellers i starten sagt, at det var fuldstændig umuligt at annullere en nominering. Og desuden talte salgstallene ifølge Echo-komiteen for sig selv: De forsvarede nomineringen med, at Frei.Wild i sidste år udgav et af de bedst sælgende albums i kategorien rock/alternativ national.

Men salgstallene bliver altså overdøvet af de nationalistiske tekstuniverser, som Frei.Wild bevæger sig i. Bandet distancerer sig fra nynazisterne, men har ualmindeligt mange fans i de højreekstremistiske kredse. Desuden smider Frei.Wild om sig med begreber og billeder, der også dukker op hos højreradikale bands. Deres ultranationalistiske tekster handler eksempelvis om aner (Ahnen), helte (Helden), fjender (Feinde) og folkets undergang (Untergang des Volkes).

Jeg synes, det var på tide med den debat. Den er sgu vigtig. Echo’en bliver især uddelt på baggrund af salgstal. Men nu blev det så også inddraget, hvilke politiske budskaber den nominerede musik har. Det er da fornuftigt! Spørgsmålet er bare, om det stopper her? Man kan vel kalde det for en indgriben i ytringsfriheden? Som altid er denne diskussion dog farvet af den tyske fortid.

Echo’en bliver uddelt den 21. marts i Köln. Man kan vist roligt sige, at det her har været god PR. Mon ikke den ene eller anden skifter over på ARD for at se med i år. Jeg gør i hvert fald! Men det har nu ikke noget med Frei.Wild at gøre : )

Reklamer
1 comment
  1. sijo said:

    At fratage nogen en nominering p.g.a. det politiske budskab i deres tekster er ikke en begraensning af ytringsfriheden. Det eneste den sikrer dig er nemlig retten til at ytre dig, ikke at andre skal lytte paa dig, give dig priser eller for den sags skyld videreformidle dine ytringer.

Smid en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s