Hitler-humor – fed eller fail?

Er ist wieder da Timur VermesDenne her bog storhitter i øjeblikket blandt tyskerne. Topper bestsellerlisterne. Den hedder “Er ist wieder da” (Han er tilbage) og er skrevet af Timur Vermes.

Temaet? En genopstanden Hitler. Jo, den er rigtig nok. Adolf Hitler genopstår på en forladt grund i Berlin-Mitte – uden krig, uden parti, uden Eva, fra sin dybeste fred, vågner han blandt tusinder af udlændinge. 66 år efter sin død lander han i nutiden og påbegynder mod al sandsynlighed en ny karriere: i tv-branchen.

Satire, comedy, persiflage. Mange ord kan bruges om Vermes’ bestseller. Historien er set før: en protagonist fra fortiden vågner i nutiden, og bliver med sine gamle og for nutidens mennesker uforståelige skikke, handlinger og holdninger til grin. Men Hitler er sgu lidt ny i den sammenhæng.

Er det okay, at tyskerne gør grin med fortiden på den måde? Er det at negligere? Eller er det at forarbejde og at komme videre? Har vi lov til at komme videre? Og hvem skal mon egentlig give os lov til det? Ja, det vil jeg personligt gruble lidt over. Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at I grublede med. Og måske delte en kommentar med mig og alle de andre læsere!

 

Reklamer
2 comments
 1. Davide said:

  Når du nu selv opfordrer dine læsere til det:

  Det er omverdenen, som bestemmer, hvornår et folk ikke mere skal bebyrdes med dets lands historie. Det er måske uretfærdigt, men sådan er virkeligheden.

  Kan du forstå, at jøder selv i dag, 80 år efter katastrofen, har svært ved at tilgive tyskerne? Vores lille familie herhjemme er tysk-jødiske, så det er noget, som diskuteres.

  Mange jøder, jeg kender, har brugt meget af deres liv på at forsøge at forstå, hvorfor der skulle slås seks millioner jøder ihjel. De forbinder stadig BMW, Siemens, Wagner, alt, hvad der er tysk, med nazismen.

  Det er måske ikke retfærdigt, men hvad er retfærdigt?

  Ja, Tyskland og tyskerne har på mange måder gjort, hvad man kunne forvente efter en sådan massakre, men der vil gå 50 eller 100 år mere, før omverdenen for alvor vil betragte Tyskland med “friske” øjne.

  Og vi taler naturligvis ikke kun om jøder. Også belgiere, hollændere, nordmænd, franskmænd, briter, egyptere etc. blev ofre for en dødskult.

  Jeg kunne godt tænke mig at spørge dig: Mener du, at denne dødskult, som nazismen var, kunne have opstår andre steder i Europa? Eller var der aksiomatisk tyske elementer iboende denne ideologi?

  Det er i øvrigt en udmærket blog, som jeg vil læse fremover.

 2. Linda said:

  Selvfølgelig skal tyskerne have lov at bearbejde deres fortid, også med humor. Ikke alle ved, at det var sådan hippieoprøret startede, mange tror at det var en amerikansk ide, men det handlede om at de unge mennesker var lede og kede af tidligere nazister i dominante stillinger.

  En lignende bog/tegneserie er Walter Moers “Adolf” som jeg selv elsker meget højt

Smid en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s