Kirmes – en tysk tradition

Gæsteindlæg af Christina Ader Brinch-Møller – forfatter hos Blogzine Denmark en Vogue

“Drej – Sass – Ny – Dø: Körmes!” Eller, uden dialekt: “3-6-9-10: Kirmes!” Körmes, Kirmes, Kermes, Kirchweihe – alle de samme ting, men hvad er det egentlig?

Vi tyskere er (udover vores biler) kendt for vores larmende opførsel, vores øl og vores pølser. Disse styrker og præferencer, fejrer og nyder vi regelmæssigt – på ferie og i hverdagslivet. Og helt sikkert, hvor vi dukker op i grupper – såsom en Kirmes. En Kirmes (der findes forskellige betegnelser i de forskellige dele af Tyskland såsom Kerms, Kirmse og lignende – det er derfor jeg kalder det ”Ki-Ka-Körmes”) er en gammel tradition, der i dag, som i gamle dage bliver håndterede lige så forskelligt som det bliver betegnet.

Når man går til en Ki- Ka – Körmes i dag, har det ikke meget med dens oprindelse og traditioner at gøre. Oprindeligt var det indvielsen af ​​en kristelig kirkebygning, som på tysk hedder ”Kirchweihe”.  Traditionelt kom mennesker efter gudestjenesten på det lokale marked for at købe varer fra de passerende købmænd.

I dag er der som regel en gudestjeneste, etablering af et Kirmes-træ på det lokale marked, en parade af ugifte unge i lokalsamfundet som råber den lokale ”Kirmesruf” som f.eks. ”Drej, sass, ny, dø: Kirmes!” og som danser en ”Kirmeswalzer” på markedet. Men først og fremmest er en Kirmes i dag et tivoli, hvor de unge og gamle fra de lokale byer mødes, har det sjovt og, især i det midttyske er ”Zeltkirmes” udbredt, hvor der bliver inviteret til dans i teltet om aftenen.

En gang om året, i slutningen af ​​august til begyndelsen af ​​oktober, normalt i en weekend, som varier fra de forskellige tyske landsdele, findes der Ki-Ka-Körmesse. Byen bliver forberedt, Kirmes – kage bliver bagt og de gamle kostumer bliver fundet frem.

På trods af, at der her og der findes nogle Kirmes – traditioner som bliver vist og genemmført lige som i de sidste 500 år, er en Ki-Ka-Körmes i de fleste dele af Tyskland i dag generelt  mere en party-weekend, end det er en kirkelig begivenhed – En stor festival, hvor vi tyskere larmer og forkæler os med øl og pølser.

Det er under alle omstændigheder værd, at deltage i sådanne en Ki-Ka-Körmes – tysk tradition og tysk kultur at it´s best. Party atmosfære garanteret!

—————–

Om Denmark en Vogue

Fashion, latte macchiato, Flødeboller, Tivoli, squash, yoga, Svensk Pølseret, København, Urtekram, Le Mains sammenblandet i ét stort kaos i vores skandinaviske familieliv. Noget i den stil kan beskrive Denmark en Vogue og holdet bag portalen. Forfatter Christina hjælper danske virksomheder som konsulent inden for online markedsføring. Udover at hendes uddannelse som web-marketing manager på International Business School i Danmark, og den sociale media manager i Tyskland,  tage hun sig af de to små fashionistas, Anna & Emma, samtidig med at hun har det redaktionelle ansvar for Danmark en Vogue.

Denmark en Vogue  på Facebook, Google+, og Pinterest.

Reklamer

Smid en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s