Til glæde og Gauck

Så fik Tyskland en ny Bundespräsident; Joachim Gauck blev i går valgt til at indtage pladsen som nummer elleve i rækken af præsidenter i Bundesrepublik Deutschlands unge historie. 991 ud af 1228 gyldige stemmer pegede på den 72-årige østtysker. Entydigt flertal. Men det var nu også til at forudse, at nazi-jægeren Beate Klarsfeld kun havde en lille chance for at opnå flertal. Hun var vist nærmere blevet opstillet som provokation, end som en 100% seriøs kandidat. Nu har Tyskland jo også først for nylig fået sin første kvindelige Bundeskanzler, så måske går der lige et par år, før præsidentposten også indtages af “det svage” køn.

Men hvem er han så, ham Gauck?

Tjah. For det første er han østtysker. For det andet var han DDR-Bürgerrechtler (borgerretsaktivist) optil murens fald. For det tredje er han teolog, forfatter og en uhyre dygtig retoriker. For det fjerde er han udtalt socialist, der allerede nu har understreget, at han vil forsøge at hjælpe den marginaliserede (f.eks. fattige) del af den tyske befolkning. Og for det femte – og dette er helt afgørende for, at tyskerne nok vil tage godt imod ham – er han IKKE politiker, som så mange andre af hans forgængere. Som jeg har skrevet om i mine indlæg om Piratenpartei Deutschland, er tyskerne mistroiske overfor landets politikere. De er trætte af dem. Og af tomme valgløfter. Ikke mindst på grund af skandaler, som den, der væltede Christian Wulff af præsidentposten før tid, og dermed gav plads til Gauck.

Og hvad bliver hans opgaver som Bundespräsident? 

I virkeligheden har præsidenten i Tyskland ca. samme funktion som Danmarks Dronning/Konge. Posten er mest af alt af symbolsk karakter. På www.bundespraesident.de skrives bl.a.:

Der Bundespräsident ist “lebendiges Symbol” des Staates. Über den Parteien stehend, wirkt er in Reden, Ansprachen, Gesprächen, durch Schirmherrschaften und andere Initiativen integrierend, moderierend und motivierend. 

Motivation, integration og moderation. Taler og samtaler. Et “levende symbol” på staten. Desuden modtager præsidenten diplomater og ambassadører, og overrækker ordener for særlige fortjenester. Og så kan han – især en dygtig retoriker og ildsjæl som Gauck – formå at samle tyskerne, og frembringe den stolthed, som så tit gemmes væk. Det bliver spændende at følge med. Og at se, om han – modsat de to sidste præsidenter – kommer til at sidde perioden ud. I fem år. Det tegner godt indtil videre!

Reklamer

Smid en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s