WzS: Schwein gehabt!

Alle, der nogensinde har gået til eksamen, kender den slags typer, som før eksamen bryster sig af, at de kun har gidet at læse nogle få sider af pensum. Det skal jo nok gå! Det viser sig, at de trækker et spørgsmål, der selvfølgelig lige netop omhandler de par sider – og så får de da lige hevet et 12-tal hjem. På tyske universiteter ville disse (måske lettere irriterende?) typer blive mødt med sætningen “Da hast du aber Schwein gehabt!”. Der har du da haft gris! Tjoh jo.

Udtrykket stammer fra middelalderen. Der var det nemlig kutyme, at konkurrencens nummer sidst fik overrakt en gris. Jo tak! Dengang gjorde man det for at håne folk. Men man kan vel godt sige, at man rent faktisk fik en præmie, selvom man var taber. Så oprindeligt betyder “Schwein gehabt!”, at man er meget heldig, selvom man ikke fortjener det. I dag bruges udtrykket også, når man rent faktisk har fortjent heldet. Så “Schwein gehabt!” er egentlig bare en anden måde at sige “Glück gehabt!”.

Som noget nyt uploader jeg hver søndag en video på bloggens facebook-side, hvor jeg udtaler søndagsordet for jer. Det sker på opfordring fra nogle af jer. Håber i kan lide og vil bruge den feature!

—————-

WzS står for Wort zum Sonntag. Konceptet er enkelt: Hver søndag udvider jeg dit ordforråd med et nyt ord, som måske er lidt skævt, slang-agtigt eller bare forkert opfattet af mange danskere.

Reklamer

Smid en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s