Løven brøler igen!

I lørdags vendte Istedløven endelig hjem til sin oprindelige og rette plads i Flensborg. Hurra, hurra! 147 år skulle det vare. Men nu er den altså tilbage. Og et lille stykke af Flensborgs stolthed, og en stor del af dens historie, er fulgt med.

Lidt baggrundsviden: Istedløven blev i 1859-60 skabt af H.W. Bissen til minde om de faldne danskere i slaget på Isted Hede i 1850 (under Treårskrigen). Statuen blev oprindelig opstillet som grav-monument på kirkegården i Flensborg, menefter det danske nederlag ved Dybbøl i 1864 blev den ført til Berlin som krigsbytte og symbol på den preussiske sejr. Efter afslutningen af 2. Verdenskrig i 1945 blev løven fragtet til København, hvor den blev overgivet til Kong Christian d. X og placeret ved Tøjhusmuseet. Og der stod den i mange år.

De færreste ved, at en meget provokerende sjæl rent faktisk placerede en løve-formet sten på Flensborg kirkegård – som ‘erstatning’ indtil Istedløven kom tilbage. Sidste år blev det besluttet, at den ægte vare skulle hjem. Og nu er det sket. Woop!

Reklamer

Smid en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s