Atomkraft – ja bitte?!

Katastrofen i Fukushima har mindet os om, hvad vi længe havde fortrængt; atomkraftværker er tikkende (atom)bomber. Mennesker, dyr, naturen – alt katapulteres mod farezonen, hvis det går galt. Og går det galt, så går det rigtig galt. Tjernobyl viste hvor galt. Vi venter på – og gruer for – hvad Fukushima bringer.

Alligevel understregede Angela Merkel, under dagens tale i Bundestag, at regeringen nægter at rette ind på den “Atomausstieg”-kurs, som rot-grün sejlede efter i sin tid. “Wir wissen, wie sicher unsere Kernkraftwerke sind. Sie gehören zu den weltweit sichersten”, sagde hun. Ja tak. Mon ikke der har eksisteret en tid, hvor denne sætning også blev ytret på japansk? Men Merkel nægter at lade Tyskland forfalde til afhængighed af udenlandske strømkilder. Regeringen holder dermed fast i sit nuværende ultraambitiøse mål: Tyskland skal være “atomfrei” i år 2050. Flot Merkel, flot!

Læs mere og se et videoudsnit af Merkels tale her.

Reklamer
1 comment
 1. Hej Jytte
  Du siger det jo selv. “Flot Merkel, flot!”
  Det er nemlig det jeg synes, men jeg har nu alligevel kunne fornemme den ironiske undertone, så jeg vil lige have lov til at kommentere din artikel.
  Jeg har også set udsendelse fra Bundestag i dag og jeg hidsede mig lige så meget op som du gjorde. Bare over den anden side åbenbart.

  Diskussionen om atomkraften er rigtig fint, da der bliver gjort noget ved og forhåbentlig handlet for en bedre fremtid. Men hvordan skal den se ud?
  SPD og Die Grünen vil gerne kæmpe for at atomkraftværkerne bliver lukket og det skulle helst ske imorgen. Lige før valget vil de gerne have store slagstaler til at vinde stemmer. Men hvad nu hvis det virkelig ville ske?

  Et land kan ikke leve af at købe elektricitet andetsteds. Hvis man vælger at købe andetsteds, så må man regne med at gøre midlertidligt. Politiske uoverensstemmelser, kriser, tekniske fejl og ikke mindst den nationale økonomi spiller her en stor rolle. Hvis vi beslutter os for at købe energi andetsteds, mister vi billig energi, arbejdspladser og skatte indtægter. Det er rigtig dårlig forretning og er ikke holdbart. Et andet argument er den truende fare fra øst.
  Russland har lige bevilliget at bygge 20 mere atomkraftværker. Efter Japans ulykke holder de stadig stolte fast på deres nye investering. Russland satser på export og bygger sjovt nok atomkraftværkerne lige ved siden af Tyskland og i Tyrkiet.
  At købe elektricitet vil så i sidste ende gavne det russiske projekt og atomkraftværkerne rundt om Tyskland vil dermed blomstre op og alligevel sætte os i fare og være, som du kalder dem, tikkende bomber.

  SPD og die Grünen holder rigtig meget af vedvarende energikilder, såsom vind, sol og bio-olie energi… men er det et godt alternativ til atomkraften?
  NEJ! –
  Vind: Der er statistisk 30 % vind i Tyskland om året. De 70 %, hvor vinden ikke blæser, skal dækkes med enten kul- eller atomenergi. Ydermere kan en investering i vindmøller ved 30 % årligt udbytte ikke betale sig i længden. Prisen på vindmøllen og CO2 udslippet ved produktionen af selve vindmøllen kan ved 30 % vind om året indtjene vindmøllens omkostninger på ca. 30-40 år. Når en vindmølle står 30-40 år, så vil der nok være på tale at investere i noget nyt eller vindmøllen er gået i stykker til den tid….
  Sol: Det er kun Sydtyskland der kan få udbytte af solcellepaneler med den moderne teknik vi har på markedet lige nu. Selvfølgelig kan “Otto normal Verbraucher” spare en del ved selv at få solpaneler op på sit private tag, men et realistisk alternativ til et lands energibehov er det altså ikke. Ikke endnu ihvertfald.
  Bio-olie: er heller ikke realistisk endnu. Olien kan ikke blive produceret i de mængder vi landsdækkende har brug for. Ydeevnen af bio-olien er heller ikke lige så høj som fossil-olie. Hvis vi skal producere bio olie i de mængder vi har brug for, at erstatte flere atomkraftværker, …. så… vil jeg godt nok kigge noget så forbavset hvor man har skaffet alle de marker der hører til. :o)

  Så på den fløj er der jo ikke rigtigt alternativer endnu. Hvis vi stopper atomkraftværkerne, så vil vi blive nødt til at øge kulproduktionen og øge antallet af kulkraftværker i Tyskland. Det går ikke lige så godt i spænd med den klimaaftale vi har lavet på international plan og så ser vores fremtid heller ikke for godt ud. (mht global opvarmning)

  Nu må du ikke misforstå mig Jytte. Jeg er ikke en tilhænger af atomkraft på den led, men jeg reagerer lidt allergisk hvis jeg hører naive udtalelser om at lukke atomkraftværkerne. Det kan vi jo ikke bare sådan. Jeg synes det er en faliterklæring af både SPD og die Grünen at de ikke har tilegnet handlekompetence og bare kommer med tomme forslag.
  Hvis man havde realistiske og holdbare planer, så vil jeg da med glæde gå med til at forkaste atomenergien og så være med til at satse på disse alternativer.

  Før man har fundet et alternativ, så synes jeg personligt at det giver mere mening at investere i de nuværende atomkraftværker. Hvis regeringen kunne sætte nogle penge af, få forskningsprojekter og undersøgelseskomiteer på projektet, for at øge sikkerheden ved atomkraftværkerne, så synes jeg pengene er bedre brugte end de er på nye kulkraftværker og tomme løfter.
  Forestil dig at vi lærer af den katastrofe i Japan. Ved at investere i forskningen på dette område ville bringe Tyskland forrest i bygning af atomkraftværker. Nutildags er Tyskland kendt for kvalitetsbiler. Kunne det ikke være blæret at blive kendt som “Dem med de sikreste atomkraftværker” ? Bare en lille tænketank…

  Min hovedpointe er: Vi skal have alternativer før vi handler. Hvis vi lukke dem nu står vi overfor en hel anden problemstilling der sikkert også vil slå os ihjel. Bare lidt langsommere.
  Det er godt at diskussionen er taget op. Det skaber en forandring. Det er dog tilladt at tænke selv og ikke gå blindt med på den grønne bølge.

  Under de omstændigheder, at vi ikke har alternativer og vi i stedet for kommer til at fyre på kul, så siger jeg helt klart: “Atomkraft – ja, bitte!”
  Men lige så snart jeg kan se en realistisk udvej: “Atomkraft – Nein, danke!”

  Ellers en fin blog du har fået dig.

Smid en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s